Sušené mäso plné proteínov
19 feb 2018 Sušené mäso 199 krát
Sušené mäso plné proteínov Ohodnotiť túto položku
  • 5.00 / 5 5
( 1 hlas )

Sušenie ako jeden z najstarších spôsobov úpravy jedla hlavne umožňuje dlhodobé skladovanie potravín. Túto metódu využívali už starí Egypťania pri skladovaní mäsa, ovocia i ostatných potravín.

Takmer k dokonalosti ho však pri sušení mäsa doviedli Indiáni. Svojským spôsobom mäso jednoducho sušili na slnku. To im umožnilo nielen zachovanie maximálnej dávky energie ale aj minimálnej hmotnosti. Sušené mäso Indiánom uľahčovalo ich kočovný život spojený s dlhým putovaním. Indiáni sušili bizónie alebo byvolie mäso, naproti tomu na čiernom kontinente domorodci používali gazelie či antilopie mäso.

Časom tradičné mäso z voľne žijúcich stád vystriedalo dostupné mäso z chovaných druhov. A hovädzie mäso sa stalo bezkonkurenčnou jednotkou na trhu so sušeným mäsom.

Sušené mäso je veľmi trvanlivé, ľahko ho zabalíte aj napríklad len do vrecka, jeho nároky na miesto sú minimálne a je veľmi výhodné práve z hľadiska pomeru jeho váhy k bohatosti proteínov v ňom obsiahnutých.

V súčasnosti potraviny väčšinou skladujeme v chladničkách a mraziacich boxoch, avšak kedysi ľudia túto možnosť nemali. Dnes sa k sušeniu a sušenému mäsu vraciame ako k energeticky výdatnej a zdravej potravine, ktorú konzumujeme nielen pri našich športových aktivitách.

Výživová hodnota sušeného mäsa vždy závisí na kvalite použitého surového mäsa, na jeho spracovaní a prípadne použitej marináde.

Sušené hovädzie mäso sa rozdeľuje podľa krájania a spracovanie na biltong a jerky.

Jerky je snáď už každému známe ako plátky sušeného mäsa, ide o spôsob severoamerický a nám Európanom asi viac uložený do povedomia. Slovo “JERKY” je odvodené od španielskeho “ch’arqui”. Takto nazývali prví španielski kolonizátori plátky sušeného mäsa, ktoré si sušili na svojich lodiach.

Biltong patrí medzi tradičné úpravy mäsa v Afrike a na rozdiel od JERKY sa plátky mäsa nechajú tučnejšie a pri marinovaní sa do zmesi soli, vody a korenia pridáva aj hnedý ocot, ktorý úplne zmení štruktúru mäsa. Mäso sa krája až po usušení tzv. gilotínou na malé pásiky.

Sušené mäso má priaznivcov po celom svete, predovšetkým medzi športovcami ako sú napríklad cyklisti, kulturisti, horolezci, turisti, vodáci a mnohí ďalší. Veľa fanúšikov sušeného mäsa sa nájde aj medzi ľuďmi žijúcimi zdravým životným štýlom a takisto má svoje miesto aj ako pochutina k poháru vína, piva, či pri sledovaní televízie namiesto zemiakových lupienkov a chrumiek. Konzumáciou sušeného mäsa sa nám zvyšuje bdelosť, čo je žiadúce zvlášť u vodičov. Sušené mäso má po konzumácii na telo rovnaký účinok ako energetický nápoj.

Sušené mäso patrí medzi potraviny vhodné pre stravovanie počas redukčnej diéty. Už malý kúsok obsahuje veľké množstvo energie. Je to ľahká strava, ktorá obsahuje bielkoviny z chutného mäsa. V spojení s otužovaním, dostatkom spánku a pohybom na čerstvom vzduchu významne prispieva tiež k zvýšeniu obranyschopnosti.

Sušené mäso plné proteínov Ohodnotiť túto položku
  • 5.00 / 5 5
( 1 hlas )