Mrazom sušené ovocie plné vitamínov
14 feb 2018 Mrazom sušené ovocie 287 krát
Mrazom sušené ovocie plné vitamínov Ohodnotiť túto položku
  • 0.00 / 5 5
( 0 hlas )

Ovocie je neoddeliteľnou a nenahraditeľnou súčasťou vyváženej stravy. Často je odporúčané – pri zostavovaní vyváženého jedálnička, počas choroby aj pri rekonvalescencii, pri predchádzaní chorobe, na podporu imunity alebo ako náhrada sladkostí práve pre prirodzenú sladkosť ovocia.

Odjakživa sa ľudia snažili uchovať ovocie čo najdlhšie po obratí. Niektoré druhy sa dajú uskladniť až do zimy, ale väčšina sezónneho ovocia má obmedzený čas na skladovanie čerstvého ovocia. A tak sa ovocie zavára, vyrábajú sa džemy a kandizuje. Všetko samozrejme s menším alebo väčším pridaním cukru.

A potom je tu ďalší spôsob spracovania ovocia – sušenie ovocia. Sušením sa zastavujú všetky biochemické procesy a potláča sa rast mikroorganizmov. Je to najstarší spôsob úschovy ovocia založený na znížení obsahu vody až na 18 až 20 %. Význam sušeného ovocia nie je ani tak v množstve zachovaných vitamínov, ako skôr v obsahu minerálnych látok a vlákniny. Sušené ovocie si napriek procesu sušenia zachováva potrebné minerály a jeho atraktivita sa zvyšuje najmä tým, že sa vďaka vylúčeniu vody ešte zvýraznia jeho chuťové vlastnosti. Takéto ovocie obsahuje veľké množstvo fruktózy a opačne, veľmi málo sacharózy, čo ho robí vhodným pre diéty.

Vedecký pokrok nám však prináša stále nové spôsoby ako zachovať identickú chuť ovocia a vitamínov. Novým spôsob sušenia ovocia je sušenie mrazom = procesom lyofilizácie. Mrazom sušené ovocie (lyofilizované ovocie) je 100% čisté ovocie sušené v špeciálnych komorách pri teplote -60° C vo vákuu. Pre proces lyofilizácie sa používa hlboko zmrazené ovocie. Následný produkt je takmer identický s pôvodnou surovinou. Zachováva si farbu, chuť, arómu, minerály, vitamíny a takmer rovnakú veľkosť.

Chuť lyofilizovaného ovocia závisí na kvalite použitého čerstvého ovocia. Na výrobu 1kg mrazom sušeného ovocia sa použije cca 7-10 kg čerstvého ovocia podľa druhu ovocia. Lyofolizované ovocie si zachováva až 98% nutričných hodnôt, arómu a prirodzenú sladkosť. Na rozdiel od ovocia sušeného teplom je mrazom sušené ovocie chrumkavé. Mrazom sušené ovocie je RAW, bez pridania cukru, neobsahuje lepok ani konzervanty, vhodné pre vegánov, GMO FREE, s vysokým obsahom prirodzených vitamínov.

Mrazom sušené ovocie plné vitamínov Ohodnotiť túto položku
  • 0.00 / 5 5
( 0 hlas )